Masentuneen kanssa keskustelu ei ole aina helppoa. Olo voi olla kiusaantunut, kun ei tiedä mitä tilanteessa pitäisi sanoa. Masentunutta kuuntelemalla ja ymmärtämällä oikeat sanat löytyvät usein helpommin.
Yhtä oikeaa lausetta masentuneen tukemiseen ei ole olemassa, sillä jokainen masennus on yksilöllinen. Masentuneelle puhumista ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä yksinkertaistenkin asioiden sanominen voi auttaa.
Sairastunut ei todennäköisesti odota läheisiltään parannusta masennukseen. Sen sijaan hän luultavasti kaipaa myötätuntoa ja tukea. Masentunutta ei siis kannata yrittää neuvoa, vaan on hyvä keskittyä sanomaan asioita, jotka saavat hänet tuntemaan olonsa arvostetuksi.
Seuraavien esimerkkien avulla ymmärrät paremmin, mitä masentuneelle kannattaa ja ei kannata sanoa.
Älä sano
1. “Monella on asiat vielä huonommin.”
Ajatuksen tasolla voi tuntua hyvältä muistuttaa masentunutta, että myös muilla on vaikeuksia. Yleensä tämä kuitenkin kuulostaa masentuneen kokemuksien vähättelyltä: se, että jollain saattaa olla asiat huonommin, ei helpota oireita kokevan oloa.
2. “Tiedän, miltä sinusta tuntuu.”
Mikäli ei ole itse kokenut masennusta, ei kannata väittää tietävänsä miltä se tuntuu. Masennus on yksilöllinen sairaus, eikä sen läpikäynytkään voi täysin samaistua toisen masentuneen tilanteeseen.
3. “Sinulla ei ole mitään syytä olla masentunut.”
Masentuneen elämän hyvien asioiden luettelu ei lähtökohtaisesti auta sairastunutta, sillä todennäköisesti hän tietää niistä jo – sairauden vuoksi hyvätkään asiat eivät kuitenkaan tuo iloa elämään. Masentunut saattaa jo valmiiksi tuntea syyllisyyttä sairaudestaan, eikä sen syiden epäily auta asiaa.
4. “Se on vain sinun pääsi sisällä.”
Masennus ei ole kuviteltu mielentila, vaan kokonaisvaltainen mielialahäiriö. Siihen liittyy usein psyykkisten oireiden lisäksi myös fyysisiä oireita, kuten kroonisia kiputiloja. Jos masentunut voisi parantua sairaudestaan tahdonvoimalla, olisi hän todennäköisesti jo tehnyt niin.
5. “Sinun pitää vain piristyä.”
Masentuneelle ei kannata yrittää tarjota helppoja vinkkejä sairaudesta toipumiseen, sillä ne aliarvioivat sairastuneen tilanteen. Masennuksesta ei esimerkiksi voi parantua piristymällä tai asennetta muuttamalla. Hyvääkin tarkoittavat neuvot voivat aiheuttaa oireita kokevalle mielipahaa.
Sano
1. “Välitän sinusta.”
Masennukseen voi usein liittyä riittämättömyyden tunteita – sairastuneesta saattaa tuntua siltä, ettei kukaan välitä hänestä. On hyvä kertoa masentuneelle, että hänestä välitetään, eikä sairaus muuta sitä.
2. “Olen tukenasi.”
Läheisten tuki on usein tärkeä tekijä masennuksesta toipumisessa. Masentunutta kannattaakin muistuttaa siitä, että hän ei ole yksin. Jo pelkkä tieto siitä, että läheiset pysyvät tukevasti rinnalla sairaudesta huolimatta voi helpottaa sairastuneen oloa.
3. “Uskon sinua.”
Masentunut saattaa kohdata sairauttaan vähätteleviä asenteita. Tämän vuoksi hänestä voi tuntua siltä, ettei kukaan usko hänen tilanteensa vakavuuteen. Masentuneelle saattaakin olla hyvin tärkeää kuulla, että läheiset ihmiset eivät epäile hänen sairautensa todellisuutta.
4. “En tiedä miltä sinusta tuntuu, mutta haluan auttaa.”
Masentuneen tilanteeseen voi olla erittäin vaikea samaistua. Sen vuoksi ei kannata väittää tietävänsä, miltä tästä tuntuu. Parempi lähestymistapa on kertoa sairastuneelle, että haluaa auttaa häntä, vaikkei täysin ymmärtäisikään hänen tunteitaan.
5. “Voit aina puhua minulle.”
Masennuksen oireista kärsivä ihminen saattaa tuntea olevansa läheisilleen taakaksi. Tämän vuoksi on hyvä muistuttaa sairastunutta siitä, että hänellä on ihmisiä joille puhua. Kuunteleminen on usein puhumista tärkeämpää masentuneen tukemisessa.
Masentuneen kanssa puhuessa kannattaa neuvomisen sijaan keskittyä tukemaan sairastunutta. Myötätuntoiset sanat voivat tarjota arvokasta apua vaikean tilanteen keskellä: kun masentunut tietää läheisten seisovan hänen rinnallaan, toipuminen on usein helpompaa.
Lue myös: Kuinka auttaa masentunutta – seitsemän tärkeää vinkkiä