Masennuslääkkeitä on nykyään tarjolla useita erilaisia. Ne voivat erota toisistaan esimerkiksi tehonsa, sivuvaikutustensa ja toimintamekanismiensa osalta. Yleisimpien masennuslääkkeiden teho perustuu mielihyvähormonien määrän lisäämiseen keskushermostossa.
Masennuslääkkeiden vaikutuksen arvellaan perustuvan niiden kykyyn parantaa hermoverkkojen toiminta- ja uusiutumiskykyä. Varmaa tieteellistä selitystä masennuslääkkeiden toimintamekanismille ei kuitenkaan ole löydetty. Tarkan tieteellisen selityksen puutteesta huolimatta masennuslääkkeet tuovat usein helpotusta etenkin masennuksen vakavammissa asteissa.
Yleisimmät masennuslääkkeet lisäävät mielihyvähormonien määrää keskushermostossa. Eri lääkkeillä voi kuitenkin olla erilaisia toimintamekanismeja. Tämä on yksi syy siihen, miksi jotkin lääkkeet toimivat joidenkin ihmisten kohdalla paremmin kuin toiset.
Seuraavassa viisi yleistä masennuslääketyyppiä.
1. SSRI-lääkkeet
SSRI-lääkkeet eli selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät ovat masennuslääkkeistä yleisimpiä. Niiden vaikutus perustuu mielihyvähormoni serotoniinin lisäämiseen keskushermostossa. SSRI-lääkkeiden yleisyyden taustalla voidaan nähdä niiden helppokäyttöisyys ja hyvä siedettävyys.
2. SNRI-lääkkeet
SNRI-lääkkeet eli serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjät muistuttavat paljon SSRI-lääkkeitä. Ne eroavat kuitenkin muun muassa siinä, että SNRI-lääkkeet lisäävät serotoniinin lisäksi myös toisen mielihyvähormonin, noradrenaliinin määrää keskushermostossa. SNRI-lääkkeitä suositellaan yleisesti masennustiloihin, jotka ovat tyypiltään melankolisia.
3. Trisykliset masennuslääkkeet
Trisykliset lääkkeet ovat masennuslääkkeistä vanhimpia: niitä on käytetty Suomessa 1960-luvulta eteenpäin. Niiden vaikutus on jossain määrin sama kuin SSRI- ja SNRI-lääkkeidenkin, sillä myös trisykliset masennuslääkkeet lisäävät eri mielihyvähormonien määrää keskushermostossa. SSRI- ja SNRI-lääkkeistä poiketen trisyklisten masennuslääkkeiden arvellaan kuitenkin myös vahvistavan eri hermosolupäätteiden toimintaa.
4. Moklobemidi
Moklobemidi on monoamiinioksidaasiestäjiin kuuluva mielialalääke. Sitä käytetään masennuksen hoidon lisäksi myös erilaisten sosiaalisten pelkotilojen lieventämiseen. Sen hoitovaste on usein muita masennuslääkkeitä nopeampi.
Moklobemidin käyttöä kuitenkin rajoittaa yleensä sen yhteensopimattomuus monien muiden lääkeaineiden kanssa. Esimerkiksi SSRI-lääkkeiden ja moklobemidin yhtäaikainen käyttö voi aiheuttaa hengenvaarallisen serotoniinioireyhtymän. Haittavaikutusten välttämiseksi muun muassa SSRI- ja SNRI-lääkkeiden käytön lopettamisen jälkeen odotetaan 2-4 viikkoa ennen moklobemidikuurin aloittamista.
5. Reboksetiini
Reboksetiini poikkeaa yleisimmistä masennuslääkkeistä siinä, että sen vaikutus ei pohjaa aivojen ja keskushermoston serotoniinitasapainojen korjaamiseen. Sen sijaan reboksetiinin tehon arvellaan perustuvan noradrenaliinin takaisinoton estämiseen, joka on myös osa SNRI-lääkkeiden vaikutusta.
Lue lisää masennuslääkkeistä:
Masennuslääkkeiden sivuvaikutukset – mitä niistä tulee tietää?