Työuupumuksen oireita kokee Suomessa vuosittain jopa joka viides työssäkäyvä ihminen. Burnout ei itsessään ole sairaus, mutta pitkittyessään se lisää riskiä sairastua esimerkiksi masennukseen.
Työuupumuksen taustalla on pitkäaikainen työstressi. Stressiä aiheuttavia asioita voivat olla esimerkiksi työn liian suuret osaamisvaatimukset, kontrollin tunteen menettäminen tai heikot työolosuhteet. Burnoutista puhuttaessa työstressiä aiheuttavat asiat ovat usein jääneet ratkaisematta.
Työuupumuksen oireita kokeva on usein aiemmin ollut hyvin motivoitunut ja tunnollinen työntekijä. Uupumuksen seurauksena hänen motivaationsa kuitenkin laskee. Työmotivaation puute voi ilmetä esimerkiksi ärsyyntymisenä tai eristäytymisenä.
Burnoutin ilmenemismuodot riippuvat usein siitä, kuinka pitkälle tilanne on päässyt etenemään. Hyvissä ajoin havaitulla uupumuksella on usein selkeät oireet. Pitkittynyt uupumus voi kuitenkin altistaa esimerkiksi masennukselle, jolloin oireet ovat usein monimuotoisemmat.
Seuraavassa työuupumuksen kolme ydinoiretta.
1. Kokonaisvaltainen ja voimakas väsymys
Olennainen osa työuupumusta on voimakas väsymys, joka ei rajoitu pelkästään työelämään. Burnout aiheuttaa kokonaisvaltaisen väsymyksen tilan, joka ei parane normaalilla vapaa-ajan levolla.
2. Kyynistyminen
Työssä kuin työssä tulee joskus huonoja päiviä, jolloin omasta työstä saattaa olla vaikea nauttia. Työuupumuksesta kärsivällä näitä päiviä voi olla jatkuvasti. Burnout voi viedä työnteosta kaiken mielekkyyden, mikä johtaa kyyniseen suhtautumiseen omaa työtä ja sen merkitystä kohtaan.
Kyynistyminen voi olla mielen itsesuojelukeino. Työstressin ja paineiden kasaantuessa kyyninen suhtautuminen omaan työhön usein vähentää tehdyn työn määrää ja vastuun kantoa. Tätä kautta mieli pyrkii keventämään sitä kuormittavaa painetta ja stressiä.
3. Ammatillisen itsetunnon heikkeneminen
Työuupumus murentaa uskoa omaan työpanokseen ja ammatilliseen osaamiseen. Burnoutin pitkittyessä onnistumisen tunteita voi olla yhä vaikeampi saavuttaa. Omat työhön liittyvät aikaansaannokset voivat tuntua huonommilta kuin muiden, mikä laskee ammatillista itsetuntoa entisestään.
Työuupumuksen oireita havaittaessa on syytä ottaa yhteys terveydenhuollon ammattilaisiin. Työstressiä aiheuttavien asioiden ratkaisemisen kannalta asiasta voi olla hyvä keskustella myös työpaikalla.
Pitkittyneen työuupumuksen yhteydessä on hyvä tarkkailla myös yleisiä masennuksen oireita. Voit arvioida omaa tai läheisesi tilannetta ilmaisella masennustestillä.