Masennusta voidaan hoitaa monin eri keinoin. Paras hoitotapa riippuu usein masennuksen asteesta: keskivaikean tai vaikean masennuksen hoito vaatii yleensä eri hoitomuotoja kuin lievän masennuksen.
Masennuksen oireet voivat olla hyvinkin monimuotoisia, mikä vaikeuttaa niin sairauden tunnistamista kuin myös hoitoprosessia. Yhtä kaikille toimivaa hoitomuotoa masennukseen ei valitettavasti ole olemassa.
Todistetusti toimivat hoitomuodot tarjoavat kuitenkin apua ja helpotusta suurimmalle osalle masennuksen oireita kokevista. Seuraavaksi esittelyssä niistä yleisimmät.
Masennuslääkitys
Masennuslääkkeet ovat usein keskeisessä asemassa masennuksen hoidossa. Etenkin keskivaikean ja vaikean masennuksen yhteydessä lääkehoidon merkitys kasvaa.
On hyvä tietää, että masennuslääkkeiden hoitava vaikutus ei yleensä ala heti ensimmäisen annoksen jälkeen. Sopivan lääkityksen löytäminen voi viedä jonkin aikaa, sillä eri masennuslääkkeet eivät vaikuta kaikkiin samalla tavalla. Lääkityksen suhteen kannattaa siis olla kärsivällinen.
Yleisyydestään huolimatta masennuslääkitys ei valitettavasti kaikissa tapauksissa tuo helpotusta sairauden oireisiin. Tämän vuoksi on hyvä tietää myös muista tavoista hoitaa masennusta.
Lue lisää: Masennuslääkkeiden sivuvaikutukset – mitä niistä tulee tietää?
Psykoterapia
Psykoterapian yhtenä keskeisenä tavoitteena on auttaa oireita kokevaa paremmin ymmärtämään omia ajattelutottumuksiaan ja käyttäytymismallejaan, jotka ovat voineet johtaa masennuksen puhkeamiseen. Syventyneen itseymmärryksen ja mahdollisten käyttäytymisen aktivointiharjoitusten kautta pyritään muuttamaan omia toimintamalleja itselle terveellisempään suuntaan.
Masennuksen hoitoon käytetään muun muassa kognitiivista lyhytterapiaa, kognitiivista käyttäytymisterapiaa ja ratkaisukeskeistä psykoterapiaa.
Hoitomuotona terapia edellyttää sairastuneelta valmiutta ja halukkuutta oman käyttäytymisen tarkasteluun ja vaikeidenkin asioiden käsittelyyn. Tämän vuoksi se ei välttämättä sovi kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi todella vakavan masennuksen kohdalla psykoterapian aloitusta voidaan joutua lykkäämään, kunnes toimintakyky on palautunut prosessin aloittamisen mahdollistavalle tasolle.
Lue lisää: Psykoterapia masennuksen hoitomuotona
Itsehoito
Masennuksen oireista kärsivä voi myös itse yrittää edesauttaa omaa toipumistaan monin eri keinoin. Itsehoidon rooli korostuu erityisesti masennuksen lievemmissä asteissa.
Toipumisprosessia tukee yleensä säännöllinen ja aktivoiva vuorokausirytmi. Liikunta, riittävä uni ja terveellinen ruokavalio ovat tutkitusti tärkeitä elementtejä, jotka auttavat matkalla kohti toipumista. Myös esimerkiksi mindfulness-harjoitusten on todistettu olevan toimiva työkalu masennuksen itsehoidossa.
On myös suositeltavaa pyrkiä ylläpitämään sosiaalista elämää. Yhdenkin ihmisen päivittäinen tapaaminen on pidemmällä aikavälillä toipumisen kannalta hyvä asia.
Masennuksen itsehoidossa on tärkeää muistaa olla itselleen armollinen. Toipumista kannattaa pyrkiä edistämään pienin askelin ja oman jaksamisen puitteissa. Liian suuria askeleita ottamalla parantuminen ottaa usein takapakkia.
Lue lisää: Masennuksen itsehoito – kuusi tapaa, joilla voit edistää toipumistasi
Masennuksen hoitoon käytettävät keinot riippuvat yksilöstä ja tämän masennustilan vakavuudesta. Itsehoidosta on usein apua etenkin lievän masennuksen hoidossa, kun taas keskivaikean tai vaikean masennuksen hoidossa hyödynnetään yleensä myös lääkehoitoa ja terapiaa, sekä mahdollisesti muitakin hoitokeinoja.
Paras hoitotulos saavutetaan useimmiten eri hoitokeinojen yhdistelmällä. Masennuksen vakavuudesta riippumatta tärkeintä onkin löytää yhdessä asiantuntijoiden kanssa juuri itselle sopivin hoitokokonaisuus.