Masennus on usein raskas sairaus myös läheiselle. Sairastunutta haluaa auttaa, mutta oikeiden apukeinojen löytäminen ei aina ole helppoa.
Lähipiiri pystyy auttamaan masentunutta parhaiten, kun he ymmärtävät oikein läheisten roolin toipumisprosessissa. Läheinen ei voi yksin pelastaa masentunutta, mutta hän voi myötätunnon, läsnäolon ja erilaisten tukikeinojen avulla edesauttaa toipumista.
Seuraavan seitsemän vinkin avulla osaat tukea masentunutta paremmin.
1. Ymmärrä sairautta
Masennus on monimuotoinen sairaus, jonka ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Oireet voivat olla hämmentäviä ja monesti masentuneen käytös voi tuntua vieraalta.
Tietoa hakemalla ja sairauden luonteeseen perehtymällä voi ymmärtää läheisen kokemuksia paremmin. Esimerkiksi masennukseen liittyviin harhakäsityksiin perehtymällä voi oppia välttämään toipumisen kannalta haitallisia mielikuvia. Sairauden luonteen ymmärtämisen kautta masentuneen auttaminen on helpompaa.
2. Ole läsnä
Masentuneen seurassa oleminen saattaa tuntua vaikealta, mikäli ei ole varma siitä, miten tilanteessa tulisi käyttäytyä. Asiaa ei kannata kuitenkaan miettiä liikaa, sillä tärkeintä on olla oma itsensä. Tavallinen yhdessäolokin voi helpottaa sairastuneen oloa.
Masennus aiheuttaa usein sosiaalisista tilanteista vetäytymistä: oireita kokeva ei välttämättä aina vastaa puheluihin ja viesteihin tai lähde pyydettäessä ulos. Tästä huolimatta läheisten kannattaa olla sairastuneeseen aktiivisesti yhteydessä, sillä säännöllinen yhteydenpito auttaa häntä tuntemaan, että läheiset välittävät.
Läsnäolo ja aktiivinen yhteydenpito ovat usein hyviä tukikeinoja, mutta masentuneelle kannattaa antaa myös omaa tilaa ja aikaa, mikäli hän sitä haluaa.
3. Muista kuunnella
Moni masennuksen oireita kokeva kokee vaikeaksi ja raskaaksi puhua omasta tilanteestaan. Sairauteen voi liittyä esimerkiksi häpeän tunteita, mikä usein vaikeuttaa asiasta puhumista.
Masentuneen auttamisessa kuunteleminen on usein puhumista tärkeämpää. Sairastuneen on hyvä antaa purkaa tunteitaan ja ajatuksiaan omaan tahtiin. Valmiiden vastausten ja neuvojen tarjoamisen sijaan usein tärkeämpää on pyrkiä luomaan tilanne, jossa masentunut kokee, että olet aidosti läsnä ja ymmärrät hänen tunteitaan.
Kuuntelemisen lisäksi masentunut saattaa kaivata läheisiltään myös rohkaisevia sanoja. Tämän vuoksi on hyvä tietää, mitä masentunut yleensä haluaa ja ei halua kuulla.
4. Kannusta etsimään apua
Masennuksen ympärillä on edelleen stigmaa, minkä vuoksi kynnys avun hakemiseen voi olla korkea. Masentunut saattaa esimerkiksi nähdä avun hakemisen heikkoutena tai se voi pelottaa häntä.
Läheinen voi myös konkreettisesti tukea hoitoon hakeutumisessa. Mikäli masentunut ei esimerkiksi uskalla tai jaksa soittaa lääkärille, voi läheinen tarjoutua soittamaan hänen puolestaan. Ensimmäiselle lääkärikäynnille voi myös lähteä mukaan tueksi, mikäli masentunut niin haluaa.
5. Ymmärrä auttamisen rajat
Läheisten tuki on todistetusti erittäin tärkeää masennuksesta toipumisessa. On kuitenkin hyvä muistaa, että lähipiirin tuki ja rakkaus eivät korvaa masennuksen varsinaisia hoitomuotoja. Läheisten ei siis kannata pyrkiä hoitamaan sairastunutta, vaan tämä kannattaa jättää ammattilaisten vastuulle.
6. Huolehdi myös omasta hyvinvoinnistasi
Masentunutta voi auttaa parhaiten silloin, kun oma elämä ja jaksaminen ovat hyvissä kantimissa. Siksi onkin tärkeää huolehtia auttamisen lisäksi myös omasta hyvinvoinnista.
Läheisen on hyvä pyrkiä elämään mahdollisimman normaalia elämää ja ottamaan aikaa myös itselleen. Omasta onnellisuudesta ei kannata tuntea syyllisyyttä, sillä se ei ole masentuneelta pois. On hyvä muistaa, että sairastunutkaan ei varmasti toivo läheistensä syyllistävän itseään.
7. Ole kärsivällinen
Masennuksesta toipuminen vie usein aikaa. Toipumisprosessin aikana vastaan tulee niin hyviä kuin huonojakin päiviä. Välillä voi tuntua siltä, että omasta tuesta ja avusta ei ole lainkaan hyötyä.
On hyvä muistaa, että toipuminen on prosessi, jota ei voi hoputtaa. Huonompina päivinä kannattaa pyrkiä olemaan kärsivällinen. Läheisten tuki ja rakkaus ovat masentuneelle tärkeä apu, vaikka aina siltä ei tuntuisikaan.
Läheiset voivat omalla toiminnallaan edesauttaa toipumisprosessia. Masentunutta ei kuitenkaan kannata pyrkiä auttamaan oman hyvinvoinnin kustannuksella, sillä sairaus voi uuvuttaa myös läheisen. Mikäli sairastuneen tukeminen alkaa tuntua raskaalta, on hyvä muistaa, että myös masennuksesta kärsivän läheisille on tarjolla tuki- ja vertaistoimintaa.