Masennus on luonteeltaan antisosiaalinen sairaus, joka kuormittaa myös ympärillä olevia ihmisiä. Läheisen rooli masennuksessa on usein vaikea – joskus myös kiittämätön.
Masennuksesta kärsivän yhteydenpito läheisiin usein vähenee. Aiemmin aktiivinen yhteydenpito saattaa loppua kuin seinään, ja ihminen voi vaikuttaa lähipiirin näkökulmasta kadonneelta.
Masentunut tulkitsee asioita usein erittäin negatiivisesti. Lisäksi masennus voi saada ihmisen vaikuttamaan esimerkiksi passiiviselta, vetäytyvältä, äreältä tai kiittämättömältä. Masentuneen elämästä ei kuitenkaan kannata vetäytyä, vaikka se välillä tuntuisikin helpolta – ja jopa asialta, jota masentunut itse toivoo.
Läheisten vaikutus masennukseen
On tutkittu tosiasia, että läheisten asenteet ja toimet vaikuttavat masentuneeseen. Oikeat sanat ja teot usein nopeuttavat paranemisprosessia, kun taas esimerkiksi kritisointi ja vähättely vaikeuttavat toipumista. Läheisen rooli on siis vaikea, mutta erittäin tärkeä.
Kun yrittää auttaa ihmistä, joka samalla vetäytyy eikä välttämättä tarjoa mitään läheisen tuen vastapainoksi, ovat turhautumisen tunteet luonnollisia. Masentuneen ihmisen rinnalla pysyminen sairaudesta huolimatta kuitenkin auttaa häntä kohtaamaan tilanteen mukanaan tuomat vaikeudet.
Masennus ei ole osa masentuneen persoonaa
Masennus on mielenterveyden häiriö, joka muuttaa ihmisen käytöstä. Tämän vuoksi on tärkeää erottaa toisistaan masentuneen ihmisen persoona ja häntä vaivaava sairaus.
On pelottavaa huomata läheisen ihmisen käytöksen yllättäen muuttuvan. Mikäli varmaa tietoa toisen masennuksesta ei vielä ole, voi muutos vaikuttaa masentuneen vapaaehtoisesti tekemältä päätökseltä. Läheinen saattaa ajatella, että ihmissuhteessa itsessään on jotain vikaa, vaikka syypää onkin masennus.
Läheisen kannattaa muistaa, että muutoksista huolimatta kyseessä on edelleen sama ihminen kuin ennen sairastumista.
Läheinen ei ole hoitaja
Masennuksen hoito tapahtuu mielenterveyden ammattilaisten ohjauksessa. Se voi olla esimerkiksi terapiaa, lääkitystä tai itsehoitoa.
Masentuneen ihmisen läheisen on hyvä pyrkiä tiedostamaan oma roolinsa toipumisprosessissa: läheinen voi tukea masentunutta, mutta ei parantaa häntä. Oman roolin sisäistämisen kautta masentunutta pystyy auttamaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Lähipiiri voi tukea masentunutta esimerkiksi:
- Kysymällä hänen kuulumisiaan
- Kommentoimalla hänen tekemisiään sosiaalisessa mediassa
- Kutsumalla kävelylle
- Kuuntelemalla ilman neuvomista
- Menemällä käymään hänen luonaan
- Kertomalla hänelle, että hän on tärkeä
- Kannustamalla oikealla tavalla
Vaikka masennuksesta kärsivä ihminen ei reagoisi yhteydenottoihin, arvostaa hän todennäköisesti läheisten toimia. Pienetkin asiat voivat muistuttaa sairastunutta siitä, että hän on yhä osa elämäänne.
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen
Masentuneen läheisillä on tutkitusti kohonnut riski uupua tai jopa sairastua itse masennukseen. Tämän vuoksi läheisen ei tule auttamisen halustaan huolimatta sijoittaa kaikkia voimavarojaan masentuneen tukemiseen; omasta jaksamisesta huolehtiminen on tärkeä osa sairastuneen auttamista.
Masentuneen hoito ei ole läheisen vastuulla, mutta oma jaksaminen on. Läheisen kannattaakin pitää kiinni omasta elämästään ja hyvinvoinnistaan, sillä se ei ole masentuneelta pois. Sairastuneen rinnalla on helpompi seistä, kun voi itse hyvin.
Läheisen rooli on usein hyvin raskas. Siksi myös tukijat tarvitsevat tukea. Mielenterveyden ongelmista kärsivien läheisille onkin olemassa muun muassa erilaisia vertaistukiryhmiä, joiden puoleen voi kääntyä neuvoja ja tukea varten.
Lue lisää:
Kuinka auttaa masentunutta – seitsemän tärkeää vinkkiä
Läheinen, vältä näitä virheitä – viisi sudenkuoppaa masentuneen kohtaamisessa